147 alarm! Thanawat maakt maximum in eerste profseizoen

Thanawat Thirapongpaiboon heeft vanavond tijdens het Players Tour Championship-event in Rüsselsheim de vierde maximumbreak van het seizoen in een Main Tour-evenement gescoord.

De Thai, die in zijn eerste seizoen op de Main Tour speelt, maakte zijn perfecte serie in het derde frame tegen Barry Hawkins, die op dat moment al met 2-0 voor stond. Het werd uiteindelijk 4-1 voor de Engelsman.

Met zijn 16 jaar en 312 dagen is Thirapongpaiboon veruit de jongste speler ooit die een 147 op de Main Tour scoort. Tot nu was Stephen Maguire recordhouder.

De Schot was net 19 geworden toen hij een maximum scoorde in de kwalificatie voor het Scottish Open in 2000.

Opvallend is dat juist Thirapongpaiboons tegenstander Hawkins zèlf een van de spelers is die eerder dit seizoen al eens een break van 147 scoorden, eveneens in een PTC-event in augustus.

Ook Kurt Maflin scoorde een maximum tijdens een PTC-toernooi in juni, terwijl Ronnie O’Sullivan daar op het World Open in september in slaagde.

Voor Thirapongpaiboon, Hawkins en Maflin was het de eerste max in hun profloopbaan, voor O’Sullivan de tiende.

The Rocket scoorde bovendien nog een 147 in een demonstratiepartij tegen Jimmy White, maar die telt niet mee als officiële maximum.

Lees ook:147 alarm! Maflin scoort eerste maximum Main Tour-seizoen
Lees ook:147 alarm! Tom Ford verwent Bulgaarse fans
Lees ook:Thirapongpaiboon pakt U21 wereldtitel
Lees ook:147 alarm! Mark Selby maakt 100e maximum
Lees ook:147 alarm! Ook Jamie Cope scoort maximum

8 reacties op “147 alarm! Thanawat maakt maximum in eerste profseizoen

  1. Eric Willemsen

   Inderdaad, in het openingsframe van zijn eerste-rondepartij tegen Diana Schuler heeft vandaag ook Mark Williams een 147 gemaakt.
   Terechte vraag die je opwerpt, Martijn. Als een proftoernooi – nota bene een rsnkingevent – onder auspicien van World Snooker plaatsvindt, moet je zo’n break wel als officieel erkennen, vind ik. Vroeger had men ook andere tafels en andere templates dus niet alle 147′s zijn altijd onder dezelfde omstandigheden tot stand gekomen.

     /   Beantwoorden  / 
 1. Martijn

  Dat klopt en ik neem ook wel aan dat World Snooker zichzelf niet in de vingers wil gaan snijden door onderscheid te gaan maken, maar feit is wel dat er nu verschillen ontstaan in materiaal binnen 1 profseizoen. Voorheen speelde elke prof op een vergelijkbare setup en wist je dat breaks, qua tafel althans, altijd onder dezelfde omstandigheden waren gemaakt binnen 1 of meerdere seizoenen. Nu kan je je telkens af gaan vragen of de tafel wellicht niet een rol speelde bij het feit dat er nu dus bijv. al 2 147′s gemaakt zijn in een toernooi waar relatief korte partijen worden gespeeld.
  Ik meen me toch ook te herinneren dat voorheen een officieel toernooi (en daarmee dus ook de behaalde resultaten, zoals high breaks) moest voldoen aan een aantal strenge eisen en dat de tafel (in elk geval de template) binnen dit eisenpakket moest passen.
  Ik heb een sterk vermoeden dat, met de plannen van Hearn, er toch ook een redelijke mate van verloedering zal moeten worden toegestaan in de snookersport.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mikey

  Zij spelen toch op precies dezelfde Star tafels? Het enige verschil zijn de lichtbakken (tov die op tv), niet?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Snookermaatje

   In Brugge werd er op star tafels gespeeld.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Martijn

  Dat doet dan toch vermoeden dat die eis nog steeds hard is voor een main tour event. Goede zaak! Maar, aangenomen dat dat artikel over sponsoring van Star up-to-date is zijn die vastelandtoernooien wel peperduur in verhouding met de andere toernooien lijkt mij.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Brecel Carlo

  Alle PTC en Eptc tornooien zijn Star tafels en gefit met de Worldsnooker templates.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.