KNBB schuldig bevonden aan discriminatie

Weten jullie nog? De KNBB werd aangeklaagd bij het College voor de Rechten van de Mens, door een snookerspeler uit Urk, die vond dat hij gediscrimineerd werd door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond, omdat de wedstrijden op zondag plaatsvonden, waardoor hij vanwege zijn religieuze achtergrond niet kon deelnemen. 

Het college heeft nu uitspraak gedaan en is van oordeel dat de KNBB geen goede reden heeft voor het organiseren van de wedstrijden op zondag, op zowel gewestelijk als landelijk niveau. Tevens oordeelt het college dat niet is aangetoond dat er minder spelers komen als de wedstrijden op een andere dag zouden worden georganiseerd. Lees hier het gehele oordeel van het College.

De KNBB heeft inmiddels in een persverklaring aangegeven de zondag niet als wedstrijddag te schrappen omdat dit indruist tegen de wensen van de Algemene Ledenvergadering, en omdat men dan op veel praktische bezwaren stuit. Wel geeft de Biljartbond aan zoveel mogelijk tegemoet te willen komen aan de wensen van al hun leden. Lees hier de hele persverklaring. Inmiddels heeft ook de landelijke pers het opgepikt. Zie hier en hier en hier.

Lees ook:KNBB legt discriminatie-uitspraak naast zich neer
Lees ook:KNBB voor de rechter gedaagd wegens discriminatie…
Lees ook:Nederlandse snookercompetities starten begin oktober
Lees ook:The Final Oud West opent tegen De Dieze
Lees ook:Terugblik 2016: Top en flops april

2 reacties op “KNBB schuldig bevonden aan discriminatie

 1. john

  Heel apart dit staat letterlijk in het verweer:

  “Verzoeker doet een beroep op de grond godsdienst. Hij stelt dat hij gereformeerd is en dat hij zich vanwege deze geloofsovertuiging aan de Bijbel houdt. Dit betekent dat hij zes dagen moet werken en dat de zevende dag de rustdag is die moet worden geheiligd. Op de rustdag gaat hij naar de kerk en mag hij geen sport beoefenen.”

  indien je je strikt aan de bijbel houd moet je 6 dagen werken; maar dan heb je toch ook geen tijd om te biljarten op zaterdag?

  Word trouwens wel apart, de joden hebben de sabbat(zaterdag) en tijdens toernooien moeten we straks pauze inlassen om te bidden naar Mekka?

  Wil persoonlijk niemand tegen de schenen schoppen maar het lijkt mij ondoenlijk voor de KNBB om met dergelijke factoren rekening te houden, begrijp daarom deze uitspraak niet helemaal. Komt bij dat men zich vrijwillig heeft aangemeld om te biljarten waarbij men weet op welke dagen er gespeeld word.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Martijn

  Ik weet niet precies hoe zo’n zaak loopt, maar dit lijkt mij een typisch gevalletje juridisch amateurisme van de KNBB.
  Deze uitspraak slaat nergens op en kan eigenlijk alleen maar ontstaan zijn door heel slecht of geen juridische bijstand.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.