Wie is toch de man achter Cuetracker.net?

Al heel lang had ik op mijn wensenlijstje voor Snooker.blog.nl staan dat ik Ron Florax wilde interviewen. Ron is de oprichter van Cuetracker, een website die alle snookerstatistieken bijhoud, waar ik dan ook regelmatig een beroep op doe. Tevens is Ron regelmatig als Eurosport-commentator te beluisteren tijdens de grote toernooien. 

15680_10203421469551882_944815218973040005_n

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben 28 jaar, kom uit Heesch (Noord-Brabant), en werk als Senior Backend-developer bij een social local media-bedrijf in Malmö. Ik heb 3 jaar in Ierland gewoond, en woon nu sinds ruim 5 jaar in Zweden. Ik volg het snooker sinds 2001 en speel (met enkele pauzes, zoals momenteel) sinds 2006. Ik heb in Nederland een tijdje bij De Dieze in Den Bosch gewerkt, waar ik het meeste contact met snooker in Nederland had.

Waarom ben je naar Zweden verhuisd?

Ik ben in de eerste instantie vanuit Nederland naar Ierland verhuisd, en heb daar een Zweeds meisje leren kennen. Dat ging al snel vrij goed, maar Ierland is niet echt een land om voor altijd te willen wonen vonden wij, het makkelijkst was om te kiezen tussen Nederland en Zweden, en we besloten het in Zweden te proberen, Het ziet ernaar uit dat ik hier permanent blijf.

Hoe, wanneer en waarom, ben je Cuetracker ooit begonnen?

Vooral om 2 redenen: Ten eerste omdat ik al jaren vastzat in technical support-werk, wat ontzettend negatief en deprimerend is, en ik daar graag uit wilde, dus heb ik het systeem gebouwd als portfolio-project. Dat is gelukkig gelukt, en ik werk nu al sinds ruim 2 jaar als backend-developer.

Ten tweede omdat ik merkte dat, hoewel er een aantal websites waren/zijn die gedeeltes bevatten, er geen enkele website was die de gehele snookergeschiedenis bevat, en die ook dynamisch (database-gestuurd) was. Als grote, professionele sport vind ik dat snooker’s archief publiek beschikbaar moet zijn, en je kunt stiekem erg veel statistieken berekenen als je voldoende en gestructureerde data hebt. 

Wat heeft het je opgeleverd? 

Financien kunnen we kort over zijn, het levert niets op, het kost zelfs een redelijk bedrag per maand aan server-kosten, maar dat heeft me nooit zo geboeid. Ik krijg er ontzettend veel voor terug aan ervaringen en leuke reacties van mensen zowel binnen als buiten de sport.

De site wordt erg veel gebruikt door fans, maar ook door spelers, commentatoren, scheidsrechters en andere mensen binnen de sport. Verder worden de statistieken gebruikt door onder andere de BBC en ITV voor hun producties, en is het erg leuk om bij toernooien te zijn en door mensen aangesproken te worden.

11148724_828818773839758_6971223375238425549_n

Hoe ben je bij Eurosport beland? En bevalt het je?

Dat was eigenlijk heel erg onverwacht, ik dacht eigenlijk niet dat zoiets haalbaar is, maar ik had een paar keer mailcontact met Rudy Bauwens gehad over wat data, en toen ik in de PTC in Rotterdam speelde zag ik hem bij het restaurant staan, dus ik dacht ‘Ik stel mezelf even voor’. Toen hebben we een hele tijd zitten kletsen, en zei hij dat hij me zou onthouden voor als er ooit een commentator nodig was (wauw! :) Een tijd later kreeg ik de vraag of ik een keer langs wou komen en zodoende.

Het bevalt fantastisch, het is echt ongelofelijk leuk en ik ben erg dankbaar dat ik het kan doen. Het leukste is dat ik nu op zoveel verschillende manieren met de sport in aanraking kom. Ik hoop dat ik in de toekomst meer voor Eurosport kan doen, zodat ik me een beetje kan ontwikkelen op dat vlak, we zullen zien wat de toekomst brengt. Het is in ieder geval een ervaring om nooit te vergeten!

Wat zijn je dromen voor Cuetracker voor de toekomst?

Hoe meer de site ontwikkeld wordt, hoe lastiger het wordt om vernieuwende dingen te vinden. Ik heb een lijstje met een stuk of 200 verbeteringen en toevoegingen, zowel systeemtechnisch als qua inhoud. Momenteel heb ik erg weinig tijd door druk op het werk. Ik ben al een hele tijd aan het denken hoe ik het beste team- en dubbel-toernooien erin krijg zoals de World Cup en de Nations Cup, en ik ben daar al een paar keer aan begonnen, maar heb tot nu toe nog geen goede manier gevonden. Dat is wel een belangrijke aangezien daar ook centuries (en zelfs een 147) in gemaakt zijn die mee horen te tellen.

Qua centuries ben ik nog altijd op zoek naar een gedetailleerde lijst die tot ongeveer 2005 het aantal centuries per toernooi per speler aangeeft om mijn lijst te kunnen nakijken. Ik denk vooral zorgen dat ik de voet niet van het gaspedaal haal, doorgaan met verbeteren, uitbreiden en automatiseren, en hopelijk levert het nog meer mooie ervaringen op!

logo

Wat zijn je eigen dromen voor de toekomst?

Goeie vraag! Geen idee eigenlijk…minder werken? :) Nee, ik ben eigenlijk best gelukkig momenteel, ik doe veel dingen die ik leuk vind, heb een leuke vrouw en een leuk huis. Ik zou wat vaker naar Nederland vinden omdat ik toch al mijn vrienden daar heb. Ik heb hier in Zweden onlangs een snookertafel gekocht, en ben op zoek naar een ruimte om hem kwijt te kunnen, zodat ik hopelijk weer kan gaan spelen, dat mis ik wel!

Lees ook:Hoe is het toch met Karin van der Made?
Lees ook:De geschiedenis van de snookerkeu
Lees ook:Hoe is het toch met Janice van Gastel?
Lees ook:Snooker NL (deel 1): De nationale ranking
Lees ook:Hoe is het toch met Wilfred Dijkstra?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.