Het geheim van… Jan Verhaas

Wanneer weet je of iemand het echt gemaakt heeft? Wanneer hij een bekende persoonlijkheid is geworden? Precies, als je een parodie-Twitter-account hebt. Onze Nederlandse referee Jan Verhaas is inmiddels zo bekend en geliefd geworden, dat er een (Duitstalig) parodie-account is gemaakt door een fan.

Maar wat is nu het geheim van Jan Verhaas? Waarom is hij zo geliefd bij spelers, fans en collega’s? Snookerblog ging op zoek naar Jan’s geheim deze zomer. 

© Monique Limbos

Het eerste wat opvalt aan Verhaas is zijn perfectionisme. Veel van zijn collega’s en vrienden noemen deze eigenschap. Velen herinneren zich de Rotterdam Open (waarover later meer), waarbij Verhaas zelfs nog de taxibusjes voor de spelers bestuurde, tussen alle andere drukke werkzaamheden door. Zelfs een motje die de spelers, op een ander toernooi, lastigvalt weet de Briellenaar te vangen.

Matthew Stevens zegt in een interview: “een goede referee valt niet op, en dat is wat Verhaas steeds weer lukt”. “Ondanks zijn lengte en charisma kan Jan Verhaas zich onzichtbaar maken aan de tafel. Hij stelt zich volledig in dienst van de spelers en kent niet alleen de regels tot in de kleinste details, hij weet en durft ze ook toe te passen”, beaamt KNBB sectie Snooker-voorzitter Paul Swanenburg.

Het bruidspaar
19-07-14

Natuurlijk heeft ook het KNBB-erelid zijn wilde jaren gekend, maar de laatste jaren lijkt hij steeds meer tot rust te komen. Volgens mij heeft dit voor een groot gedeelte te maken met zijn vrouw Lena Verhaas. De Wit-Russische ontmoette haar echtgenoot tijdens een snookertoernooi. Twee jaar geleden zijn de twee in het echt verbonden, temidden van hun dierbare familie en vrienden.

Lena roemt zijn liefde voor de sport: “het is ongelofelijk met hoeveel passie (en hoe lang) Jan kan praten over de snookersport. Hij beantwoordt alle vragen, ook de meest simpele, van de fans.” Ook zij noemt zijn charisma, maar benoemt ook het engelengeduld wat Verhaas heeft. Tevens zegt zij: “ook zijn concentratievermogen heeft hem tot één van de beste referees ter wereld gemaakt.” Zowel Lena, als voormalig wereldkampioen Shaun Murphy zeggen dat ze de humor van Verhaas erg waarderen.

De laatste tijd is Verhaas meer op de achtergrond binnen de referee-wereld. Ik krijg nog wel eens de vraag: “waar is Jan, ik heb hem dit toernooi bijna niet op televisie gezien?” Verhaas legt zich momenteel veel toe op het opleiden van nieuwe referee-talenten. Hij geeft referee-seminars (Lena: “iedereen die het geluk heeft gehad bij een seminar aanwezig te kunnen zijn, mag zich heel gelukkig prijzen”). Ook beoordeelt hij de nieuwe lichting referees om ze naar een nog hoger plan te tillen.

Dat hij een uithangbord is voor het Nederlandse snooker, daar is iedereen het over eens. Niet voor niets mocht ik, uit hoofde van mijn toenmalige functie als voorzitter, Verhaas drie jaar geleden op de Rotterdam Open benoemen tot erelid van de KNBB.

© Corné Kuijpers

Tja, die Rotterdam Open. Iedereen die erbij was kan beamen dat het een prachtig toernooi was. Ondanks de korte voorbereidingstijd, stond er een groots toernooi. Verhaas noemde dit toernooi “een beetje zijn kindje”. Maandenlang is hij bezig geweest, in samenwerking met zijn werkgever Worldsnooker, om topsnooker naar zijn geboortegrond te brengen. Dagen van 18 uur werken waren normaal op de piekmomenten. De meest gestelde vraag gedurende het toernooi was dan ook: “Waar is Jan?” En hij was nooit ver weg. Hij wist alles en regelde alles.

Verhaas zegt zelf altijd dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd, zowel als referee als als speler. Bij Verhaas is dat geen punt. Hij is consequent goed en zijn laatste wedstrijd is dus eigenlijk altijd goed. Al is het voor ons stervelingen prettig om te weten dat ook Verhaas af en toe een foutje maakt.

Kortom: volgens zijn fans, collega’s, familie en vrienden is het geheim van Verhaas: charisma, humor, perfectionisme, geduld en passie voor de sport. Ik kan niet anders zeggen dan: dat is inderdaad het geheim van Jan Verhaas. En we hopen dat hij Neerlands eer nog jaren hoog zal houden in de snookerwereld. En wie weet, herhaalt hij zijn kunstje van de Rotterdam Open nog eens…

Met dank aan: Lena Verhaas, Willem La Riviere, Paul Swanenburg, Matthew Stevens, Shaun Murphy en Corné Kuijpers. 

Lees ook:Jan Verhaas: “PTC Rotterdam nog niet zeker”
Lees ook:PTC-event in Rotterdam gaat definitief door
Lees ook:Geen foul, wel een Miss voor Jan Verhaas!
Lees ook:Het wordt vanavond 2-0, zegt Jan Verhaas
Lees ook:Rotterdam Open krijgt ijzersterk deelnemersveld

Eén reactie op “Het geheim van… Jan Verhaas

  1. Dutchnugget

    Veel hulde aan Jan! (Nederlands hoop in bange snookerdagen!)
    Ik was erbij in Rotterdam en vond het ere-lidmaatschap meteen dik verdiend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.