Het geheim van Westend

Wat is toch het geheim van snookercentrum Westend in Zaandam? Het snookercentrum, onder leiding van eigenaar Anton Scheffers en bedrijfsleider Mark Stuten, staat bekend als gastvrij, uitermate vriendelijk en natuurlijk staan ze vooral bekend om hun grote groep, zeer trouwe, supporters. 

De supportersgroep reist stad en land af om het eredivisieteam aan te moedigen en is op ieder Nederlands Kampioenschap in grote getalen aanwezig om de top-spelers uit de Zaanstreek naar de overwinning te juichen. Zo hebben ze vorig jaar Richard van Leeuwen naar de titel bij de heren geschreeuwd en dit jaar Mark Stuten Nederlands Kampioen 6-reds zien worden. Maar wat is toch het geheim van dit leuke zaaltje, boven de Xenos, aan de Westzijde? We zijn eens rond gaan vragen.

René Dikstra, 10-voudig Nederlands Kampioen, zegt: “Het geheim vind je absoluut bij Anton! Hij is een gedreven zaalhouder, die een inspiratie kan zijn voor andere zaalhouders!”

Enkele vaste gasten beamen dat: “Anton is een kanjer. Hij heeft echt hart voor de zaak en werkt zich een slag in de rondte om het hier, en in zijn andere zaken, goed voor elkaar te hebben.”

Ook het personeel kan zich hier in vinden: “We hebben een heel trouw team van medewerkers. Personeelsleden blijven jarenlang in dienst. Ze werken hier graag en zijn er ook in hun vrije tijd nog te vinden. Dat komt door Anton, maar zeker ook door Mark. Het is voor de vaste gasten ook vertrouwd, je weet wat je kunt verwachten. We veranderen qua inrichting weinig en als we iets veranderen, dan gaat dat heel langzaam, stap voor stap.”

Ook het materiaal is goed. Westend is inmiddels de enige zaak nog in Zaandam waar gesnookerd kan worden. Veel spelers zijn daardoor noodgedwongen overgestapt vanuit andere zalen, maar hebben hier geen seconde spijt van. De “nieuwere” gasten zijn direct opgenomen in de groep en werden direct welkom geheten.

Mark Stuten zegt zelf het volgende over de zaak waar hij al jarenlang met veel plezier staat te werken:
“Het geheim begint met een ondernemer met passie voor ondernemen en natuurlijk de sport. Hierdoor kunnen we al jaren goede kwaliteit-tafels aanbieden en dat houdt vooral de snookerliefhebber enthousiast.

Daarnaast putten wij uit een hele grote vaste gastenkring. Door het in de loop der jaren verdwijnen van veel snookertafels in de regio is ook onze regiofunctie steeds groter geworden. Gasten komen steeds van verder weg om bij ons te spelen. Ik denk dat de juiste verdeling qua tafels, 7 snookertafels, 7 pooltafels en daarnaast nog 5 dartbanen, zorgt voor een goede sfeer binnen Westend. Het publiek is heel gemêleerd en daarom is er ook zelden een opstootje bij ons.

Westend is een prima plek om heen te gaan, zelfs al ga je er alleen heen, zul je altijd je vermaak vinden. Natuurlijk heeft bij Westend door het opzetten van onze interne competitie 2 jaar geleden, het snooker een enorme boost gegeven. (De WISC- redactie) Er spelen daarin nu 70 man en we hebben er nog 15 op de wachtlijst staan. Snooker leeft echt bij Westend en je zult ‘s avonds ook zelden een vrije snookertafel zien.”

Bij het laatste Nederlands Kampioenschap wist Zaandam met 9 spelers maar liefst 10 bekers binnen te slepen. Hoe komt het dat ze zo goed presteren? Wat zijn de geheimen van hun toppers?

Stuten: “Echte toppers zijn wij als spelers denk ik niet, maar ik denk wel dat we elkaar de laatste jaren steeds beter maken. Dit komt zeker ook door de WISC waardoor we meer echte wedstrijden onderling spelen. Het materiaal nodigt natuurlijk ook uit bij Westend om lekker te gaan ballen.”

“Ik ben van mening dat we met onze eredivisiespelers nog steeds progressie aan t maken zijn en dat is leuk. Hopelijk kunnen we in de komende jaren nog een keer een gooi doen richting het kampioenschap en dan alleen met mensen uit de regio.”

Het eredivisieteam “Westend” eindigde dit jaar als derde in de eredivisie, met alleen maar spelers uit de eigen regio, zoals Stuten benadrukt. Binnen Westend gaat al het grapje rond dat ze “het beste Nederlandse team van de eredivisie” zijn.

Richard van Leeuwen en Kevin Karbet tijdens hun training in SC Westend

Ook de junioren zijn hier te vinden. De gebroeders Oei, Kevin en Kendrew, komen vanuit Amsterdam hier naartoe rijden om hier te spelen en te trainen. Ook Kevin Karbet, zelf woonachtig in Zaandam, traint al jaren in Westend. De “toppers” van Westend, zijn ook niet te beroerd om de jongere garde te helpen. Ze trainen met de jongens en geven veel tips.

Kortom: volgens mij is het geheim van Westend, niet zo heel erg geheim. De gemotiveerde zaalhouder en zijn enthousiaste team, samen met een zeer trouwe bezoekersgroep, maken de zaak, de sfeer en de gezelligheid. Oh, en als je toch een keer langsgaat op Westzijde 28a, probeer dan even de overheerlijke gehaktballen. Geen Makro-meuk, maar handgemaakt!

Lees ook:Mark Stuten Nederlands Kampioen 6-reds
Lees ook:Jeugdtraining Zaandam wederom succesvol verlopen
Lees ook:Westend 2 Nederlands Kampioen 1e klasse
Lees ook:Terugblik 2016: Top en flops april
Lees ook:60 uur snookeren voor goed doel in Zaandam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.