Archief: september 2011

Steve Davis raakt keu kwijt… en wint weer eens

Snookerlegende Steve Davis zal zich de openingsdag van het Players Tour Championship-toernooi in Warschau nog lang herinneren.

Davis reisde vanuit Oostenrijk, waar hij woensdag een exhibition speelde met Lasse Münstermann en Michaela Tabb, naar Polen, maar zijn keu is ongewild in de Alpenrepubliek achtergebleven.

De zesvoudig wereldkampioen moet daardoor vandaag met een geleende keu aantreden… maar dat gaat hem prima af: de eerste twee partijen won hij!

Tegen lokale held Jaroslaw Kowalski werd het 4-2, en daarna tegen Barry Hawkins 4-3.

PTC 6: Skalski tegen Bingham, Brecel tegen Davison

Na de kwalificatie voor amateurs gisteren gaat vandaag in Warschau toernooi zes om het Players Tour Championship écht van start.

In de voorronde struikelde Hans Blanckaert (over Ryan Causton), maar een andere Belg redde het wél: Tomasz Skalski won met 4-1 van Damian Matysiak.

De beloning voor de jonge Belg is een partij vanmiddag tegen Australian Open-kampioen Stuart Bingham. Luca Brecel speelt zaterdagochtend tegen Paul Davison.

Op het toernooi in Polen ontbreken zoals bekend veel grote namen.

Dagzege helpt O’Sullivan aan koppositie Premier League

Titelverdediger Ronnie O’Sullivan heeft de vierde speeldag van de Premier League gewonnen en zich daarmee aan kop van de ranglijst genesteld.

O’Sullivan zette vanavond eerst Matthew Stevens met 3-0 aan de kant en versloeg daarna Ali Carter met 3-1 in de finale, die een bizar einde kende.

In frame vier miste Carter de direct aanspeelbare rode ballen tot drie keer toe, waarmee het frame en dus de partij automatisch aan O’Sullivan werden toegekend.

…Carter komt nog wel op 1-0 maar verliest met 1-3 van O’Sullivan…

WK-amateurs (alléén mannen) definitief naar India

Het wereldkampioenschap snooker voor amateurs wordt eind dit jaar definitief in Bangalore, India gespeeld.

Er wordt alleen een toernooi voor mannen gehouden; de competities voor vrouwen en masters komen dit jaar te vervallen.

Dat heeft de IBSF bekendgemaakt. India is al het derde land dat de organisatie krijgt toegewezen. Eerder haakten Bahrein (vanwege sociale onrust) en China (overvolle snookerkalender) af.

Het toernooi duurt van 28 november tot en met 3 december. Die tijd is te kort om óók de vrouwen- en masterstoernooien af te werken, schrijft IBSF-president Pascal Guillaume.

PTC 7 is pretty in pink

Deze week is het vizier eerst op Warschau gericht, maar toch alvast een blik naar Gloucester, waar volgende week Players Tour Championship-event 7 plaatsvindt.

En waar Ronnie O’Sullivan weken geleden al de strenge dresscode op PTC’s bekritiseerde, wordt er op dit toernooi inderdaad zonder klassieke vestjes en strikjes gespeeld.

Er geldt in de South West Snooker Academy wel een alternatief kledingvoorschrift: roze polo’s! Die kleur appelleert aan de strijd tegen borstkanker.

…Wasley en Selby zijn al in de stemming voor het roze PTC 7…

Senioren en dames voor 4e event naar Ridderkerk

Het vierde toernooi om de KNBB Senioren/damesranking 2011-’12 vindt komende zondag in Ridderkerk plaats.

Inschrijven (heren 40+ en alle dames) kan nog tot en met vrijdag via de toernooimanager. Op dit moment hebben zich 23 spelers aangemeld.

In Reyerbos gaat René Dikstra uit Amersfoort zijn koppositie in de ranking na drie events verdedigen. Dikstra zegevierde al twee keer. Edwin van Orssagen uit Leiden won het andere toernooi en staat tweede.

Drie aanvullingen voor je boekenkast

Zo’n twee tot drie maanden vóór kerst komen er steevast stapels nieuwe boeken op de markt. De snookerwereld vormt daarop al geen uitzondering.

In veruit de meeste gevallen gaat het om biografieën. Dat geldt dan ook voor de drie snookerboeken, die dezer dagen in Engeland het daglicht (zullen) zien.

Dit keer zijn de kleurrijke levensverhalen van Willie Thorne, Ken Doherty en – nog maar een keer – Alex Higgins aan het papier toevertrouwd.

…Van Doherty, hier tijdens het Australian Open, verschijnt binnenkort een biografie…

Wie gaat naar The Masters 2012?

Over een week worden de kaarten op de Main Tour opnieuw geschud: dan gaat World Snooker de wereldranglijst voor het eerst dit seizoen officieel bijwerken.

Het worden spannende dagen voor een aantal spelers. Vooral de strijd om een plek in de top-16, en dus om een startbewijs voor de lucratieve The Masters, is nog open.

Vier spelers strijden nog voor drie plaatsen: Matthew Stevens (nu 14e), Stephen Lee (15e), Martin Gould (16e) en Mark Davis (17e).

Op het PTC-toernooi in Warschau eind deze week valt de beslissing.

Niet Higgins, maar Higginson wint in Sheffield

Het vijfde Players Tour Championship-toernooi is een verrassende prooi geworden voor Andrew Higginson, die in de finale John Higgins de baas bleef.

Het werd in de World Snooker Academy in Sheffield liefst 4-1 voor Higginson, die daarmee voor het eerst in zijn loopbaan een (klein) rankingevent wist te winnen.

Higginson won het openingsframe maar verloor het tweede nog ondanks een break van 63, toen Higgins met een fraaie clearance van 78 antwoordde.

…Higginson in frame drie op weg naar een 2-1 voorsprong tegen Higgins…

Roy Stolk oppermachtig naar zege in Zaandam

Nationaal kampioen Roy Stolk heeft vanavond bij Westend in Zaandam het tweede toernooi om de Nationale Snooker Ranking gewonnen.

De Zeistenaar versloeg René van Rijsbergen uit Breda met 4-1.

Ook zijn voorgaande partijen had Stolk overtuigend weten te winnen. In de halve finale tegen NSR 1-finalist Mario Wehrmann werd het 4-2. Daarvóór tegen Sebastiaan Kan en Remco Bonnet zelfs 4-0 en 3-0.

In de andere halve finale had Van Rijsbergen met 4-3 gewonnen van Gerrit bij de Leij, die de NSR aanvoerde na winst in het eerste toernooi eerder deze maand.

Stolk en Bij de Leij gaan nu gezamenlijk aan kop met 320 punten.