Archief: juni 2011

Ook WPBSA laat zaak Burnett-Maguire nu rusten

Na ruim 2,5 jaar is er nu definitief een streep gezet onder de vermeende omkoopaffaire rond Jamie Burnett en Stephen Maguire.

De WPBSA heeft vanmiddag verklaard dat er “geen bewijs” is dat de spelers vóór hun partij op het UK Championship in 2008 afspraken hadden gemaakt over de uitslag.

De wereldsnookerbond ziet dan ook af van disciplinaire maatregelen tegen beiden.

Vorige maand had het Openbaar Ministerie in Schotland al “onvoldoende bewijs” gezien om tot strafvervolging tegen Burnett en Maguire over te gaan.

…Burnett, hier tijdens de Shanghai Masters, gaat net als Maguire vrijuit…

Geen Whirlwind of Nugget in Down Under

Het eerste rankingevent ooit op Australische bodem zal het volgende maand zonder twee legends van de snookersport moeten stellen.

Jimmy White verloor vanmiddag in de voorlaatste kwalicatieronde voor het Australian Goldfields Open na een 3-2 voorsprong met 3-5 van Rory McLeod, die nu morgen tegen Robert Milkins uitkomt.

Behalve The Whirlwind zal ook The Nugget ontbreken in Down Under: Steve Davis had vanavond tegen Liam Highfield moeten aantreden maar heeft zich teruggetrokken.

Australian Open: White verder, Pengfei imponeert

Jimmy White heeft zijn eerste horde op weg naar het Australian Goldfields Open vandaag zonder grote problemen genomen.

De 49-jarige Engelsman zette Paul Davison in de tweede kwalificatieronde met 5-2 aan de kant. In de volgende ronde is woensdag Rory McLeod zijn opponent.

Het meeste opzien baarde Tian Pengfei, die tegen Anthony McGill liefst drie centuries en een break van 95 liet aantekenen op weg naar een 5-1 zege. Gisteren had hij ook al met 5-1 van Aditya Mehta gewonnen.

Björn Haneveer-bedwinger Andrew Norman kwam eveneens een ronde verder.

Haneveer, Brecel niet naar Australian Open

Björn Haneveer en Luca Brecel kunnen volgende maand na hun gezamenlijke optreden op de World Cup in Thailand meteen terugkeren naar België.

Op het aansluitende Australian Goldfields Open zullen beide Vlamingen namelijk ontbreken. Ze verloren vanmiddag in de eerste kwalificatieronde in Sheffield.

Haneveer strandde met 3-5 tegen Andrew Norman, Brecel met 1-5 tegen Sam Baird.

Haneveer leek goed op weg tegen Norman maar verloor na een vlotte 2-0 voorsprong vier frames op rij, waaronder een op de laatste zwarte bal.

Wereldduurrecord snooker verbroken in Zaandam

En dat is 50! Jordi Bron en Jeroen de Jong hebben op dit moment in Westend in Zaandam het wereldduurrecord snooker verbeterd.

Het duo staat al sinds zaterdagochtend kort na 10 uur te spelen. Om even na 12 uur vanmiddag is dus de magische grens van 50 uur – het oude record – gepasseerd.

…De Jong en Bron (links) omarmen elkaar na 50 uur snookeren…

Inschrijving KiKa-benefiettoernooi geopend

Terwijl het ene charity event (wereldduurrecord in Zaandam) nog volop bezig is, werpt een ander snookervent voor het goede doel zijn schaduw vast vooruit.

De inschrijving voor het KiKa-benefiettoernooi in Leiden in september is nu geopend. De volledige opbrengst is bestemd voor de stichting Kinderen Kankervrij.

Het ladies-only toernooi wordt gespeeld op zaterdag 17 september vanaf 11.00 uur bij de Snookerij, dat zijn speelzaal voor dit goede doel kosteloos ter beschikking stelt.

Voor de initiatiefneemsters Annet van Riel en Barbara Koop is het toernooi bovendien een aanzet om het damessnooker in Nederland weer nieuw leven in te blazen.

Recordpoging Zaandam: 1/30 deel (3,3%) zit erop…

Zo, de eerste twee uur hebben Jordi Bron en Jeroen de Jong nu achter de rug. Dat is precies een-dertigste deel, ofwel 3,3 procent van de totale speeltijd van 60 uur.

Bron en De Jong proberen dezer dagen in Westend in Zaandam het wereldduurrecord snooker te verbeteren. Dat staat nu nog op 50 uur, ze willen er 60 van maken.

Ze begonnen om 10 uur in dresscode A, inmiddels zijn de gilets uit en de vlinderdasjes af.

Met de actie wordt geld ingezameld voor een goed doel, de stichting Doe Een Wens. De KNBB zendt de hele snookermarathon in livestream uit op Biljart TV.

…Bron en De Jong in de eerste uren van hun recordpoging…

[picture Jordi Bron & Jeroen de Jong © snooker.blog.nl]

20 teams strijden om World Cup in Thailand

De 50 centimeter grote King of Kings Cup wordt op zondag 17 juli uitgereikt aan het winnende landenteam van de PTT Egat World Cup in Thailand.

De gouden bokaal werd in 1996 vervaardigd omdat de koning van Thailand toen 50 jaar op de troon zat. De landencompetitie werd dat jaar gewonnen door Schotland met onder anderen Stephen Hendry.

Komende maand doen 20 tweepersoons teams uit 19 landen (Thailand met twee ploegen) mee. Een wedstrijd bestaat uit vier singles en een doubles met stootwissel.

Omdat per land in beginsel de twee spelers met de hoogste positie op de wereldranglijst zijn geselecteerd, ontbreken veel toppers op de World Cup.

Loting Paul Hunter Classic al bekend

Soms is World Snooker er vroeg bij. Zoals met de loting voor de Paul Hunter Classic, het vierde toernooi uit het Players Tour Championship van 25 tot en met 28 augustus.

Aan de kwalificatie voor de PHC doen zes Nederlanders en twee Belgen mee. En twee andere Belgen (Björn Haneveer en Luca Brecel) zitten natuurlijk meteen in het hoofdtoernooi.

Haneveer begint tegen Mark Davis, terwijl Brecel het tegen Andrew Pagett opneemt.

De amateurs treffen in de voorrondes enkele interessante opponenten.

Eurosport zendt drie weken op rij snooker uit

Snookerfans hoeven in juli weinig te missen van de diverse Main Tour-toernooien. Eurosport zendt namelijk drie weken ononderbroken snooker uit.

De snookermarathon begint met de Wuxi Classic van 6 tot en met 10 juli in China, gevolgd door de World Cup voor teams in Thailand van 11 tot en met 17 juli.

Meteen aansluitend staat het eerste grote rankingevent op de kalender, het Australian Goldfields Open, van 18 tot en met 24 juli.

De exacte uitzendschema’s en -tijden worden nog bekendgemaakt.