Archief: mei 2011

Nogmaals: de unieke 147 van Jimmy White

Nog even terugkomen op die maximumbreak van Jimmy White zaterdagmiddag in Dundalk, Ierland tijdens een demonstratie van de Snooker Legends.

Wat mij aanvankelijk niet helemaal duidelijk was, is dat White zèlf de break-off had, het pack van achteren openspeelde en zo een rode bal in een middenpocket flukete.

Voor zover bekend is het de eerste keer ooit dat een speler vanaf de afstoot een 147 scoort zonder dat zijn tegenstander ook maar één beurt heeft gehad.

Je kunt nu de hele break, dus mét break-off en de eerste paar rode ballen die op een eerder gepubliceerd filmpje nog ontbraken, bekijken bij Snooker Legends.

WK-finalisten Higgins en Trump op Pink Ribbon-event

Judd Trump kan misschien komende zondag een kleine revanche nemen op John Higgins, de speler die hem eerder deze maand versloeg in de WK-finale.

Higgins en Trump behoren tot de deelnemers van het tweede Pink Ribbon pro-am toernooi, dat woensdag begint in de South West Snooker Academy in Gloucester.

Omdat Higgins en Trump in een andere helft van het speelschema zitten, komt het alleen tot een rematch als beiden weer de finale weten te halen.

Voor een hele reeks Main Tour-spelers is het charity-event, waarvan de opbrengst naar een borstkankerfonds gaat, de eerste serieuze test voor het nieuwe seizoen.

Twitter-actie voor terugkeer extra prijs bij 147

Op Twitter is vanochtend een actie gestart om de enkele jaren geleden afgeschafte bonusprijs voor een maximumbreak weer in te voeren op de Main Tour.

World Snooker wil voor een 147 geen extra beloning meer uitkeren bovenop de reguliere hoogste-breakprijs omdat dit te duur is geworden, aldus Barry Hearn.

“Because the players keep getting maximums and it is getting too expensive to insure”, verklaarde de World Snooker-baas vorig jaar in een chatsessie op The Snooker Forum.

De afschaffing van de 147-bonus leidde vorig jaar tot een bizar tafereel.

…Laatste bal van de beruchte 147 waarvoor O’Sullivan géén bonus kreeg…

Stephen Lee verliest van 12-jarige scholier

De 12-jarige Jacque Chomiw uit Commonweal zal zich zijn snookerpartij van afgelopen weekend nog lang herinneren.

De scholier won namelijk van de nummer 18 van de wereld, Stephen Lee. Het betrof een one-frame shoot-out tijdens een charity event in de 147 Snooker Club in Wiltshire.

En denk nou niet dat Lee, voormalig nummer 5 en winnaar van vier rankingevents, zijn 24 jaar jongere opponent zo maar liet winnen.

Jacque opende de partij met een break van 28, waarna Lee de leiding overnam. Uiteindelijk potte Jacque roze en zwart om een respotted black af te dwingen.

Pittige loting voor Nederlanders op EK snooker

Maurice le Duc tegen Alex Borg, Roy Stolk tegen Kevin Van Hove, Joris Maas tegen Lasse Münstermann, en René van Rijsbergen tegen Daniel Wells.

Het is slechts een greep uit de tegenstanders die de Nederlandse mannenploeg – die dus van drie naar vier spelers is uitgebreid – staat te wachten op het EBSA Europees Kampioenschap vanaf volgende week in Bulgarije.

Ook bij de vrouwen geen makkies: Manon Melief stuit in de groepsfase onder anderen op titelverdedigster Wendy Jans.

Dat blijkt uit de loting zoals de EBSA die vanavond aan de nationale bonden heeft verstuurd. De groepsindelingen staan op dit moment nog niet op de EBSA-website.

KNBB-ranking: Stolk aan kop na twee toernooizeges

Met twee toernooizeges is Roy Stolk uit Zeist de logische koploper in de nieuwe KNBB Nationale Snooker Ranking, de opvolger van de Dutch Snooker Cup.

Stolk won gisteren het ITPS Haags Open door René Dikstra met 4-0 te kloppen.

Vorige maand haalde Stolk ook al de titel op het Nederlands Kampioenschap na een dramatisch gevecht met Maurice le Duc, 5-4 na een 4-0 voorsprong.

…Stolk, hier tijdens de NK-finale, is koploper in de KNBB-ranking…

Roy Stolk wint Haags Open (gecorrigeerde update)

Nederlands kampioen Roy Stolk uit Zeist heeft vanavond in Haagse Snooker Club Delta het KNBB-rankingevent Haags Open 2011 op zijn naam geschreven.

In de finale won Stolk met 4-0 van Maurice le Duc uit Den Haag René Dikstra uit Amersfoort.

De partij was een herhaling van de NK-finale van vorige maand. Ook toen won Stolk, na een 4-0 voorsprong, met 5-4.

Stolk had zich eerder vandaag in de halve finales met moeite ontdaan van Steven McGuinness, 3-2. Le Duc Dikstra was met 3-1 te sterk geweest voor René Dikstra Maurice le Duc.

Björn Haneveer blijft “waarschijnlijk” op Main Tour

Björn Haneveer blijft naar eigen zeggen “waarschijnlijk” ook komend seizoen actief op de Main Tour. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vanavond.

Over een mogelijk afscheid van Haneveer als profspeler doen al wekenlang speculaties de ronde in het snookercircuit. Niet ten onrechte, zoals de 34-jarige Vlaming zelf aangeeft.

“De combinatie gezin, werk en snooker is zwaar. Ook het financiële aspect is niet te onderschatten De verplaatsingen lopen al vlug op tot 20.000 euro per jaar.”

…Haneveer, hier tijdens het China Open in 2010, gaat “waarschijnlijk” door…

Peter Bullen is de beste van België!

Peter Bullen uit Leuven heeft vanmiddag zijn eerste Belgisch Kampioenschap veroverd. Hij versloeg in de finale zesvoudig kampioen Björn Haneveer met 7-3.

Oud-prof Bullen, die al wel vijf dubbeltitels wist te winnen, was in de individuele competitie pas een keer eerder doorgedrongen tot de finale. In 2003 verloor hij de eindstrijd van Nico Devlies.

In de halve finales had Bullen gisteren al titelverdediger Luca Brecel met 6-4 uitgeschakeld.

Tijdens de finale in De Pollepel in Duffel liep Bullen voor het interval uit naar 4-1, waarbij hij op 2-1 profiteerde van een in-off van Haneveer op de laatste zwarte bal.

Haneveer en Bullen strijden om Belgische titel

De finale van het Belgisch Kampioenschap 2011, vandaag in De Pollepel in Duffel, gaat tussen Björn Haneveer en Peter Bullen. De eindstrijd is best-of-13.

Main Tour-speler Haneveer speelt de negende BK-finale uit zijn carrière. Van de acht tot nu toe won hij er zes, voor het laatst lukte dat in 2007.

Voor Bullen zou het zijn allereerste kampioenschap betekenen. Hij bereikte in 2003 al wel eens de finale, maar verloor toen van Nico Devlies.

Bullen schakelde gisteren regerend kampioen Luca Brecel met 6-4 uit.