Archief: november 2010

Steve Davis duikelt uit top-32 wereldranglijst

Is dit het definitieve verval van een monument? Steve Davis zal bij de komende revisie van de wereldranglijst uit de top-32 duikelen en ergens rond plaats 40 belanden.

De 53-jarige snookerlegende leed vanavond in Sheffield een pijnlijke 2-9 nederlaag tegen Mark Joyce in de afsluitende kwalicatieronde voor het 12bet.com UK Championship.

Davis stond na de ochtendsessie al met 2-6 achter en slaagde er vanavond niet in de partij nog te kantelen. Sterker nog, The Nugget won geen enkel frame meer en heeft nu in december vrijaf.

Zijn de professionele snookerdagen voor de zesvoudig wereldkampioen uit de jaren tachtig binnenkort geteld?

“Liever gezin dan rankingpunten”

En we gaan voor een tweede keer vandaag op bezoek bij het gezin O’Sullivan: nu laat papa Ronnie weten dat hij vaker toernooien zal laten schieten om meer tijd met zijn kinderen te kunnen doorbrengen.

O’Sullivan liet dit seizoen al verstek gaan bij veruit de meeste Players Tour Championship-events en reisde ook niet af naar China om zijn Shanghai Masters-titel te verdedigen.

“Ik ben een alleenstaande ouder en ik ga ze niet over de hele wereld meenemen om rankingpunten te verdienen”, zegt O’Sullivan in een interview met BBC Radio 5.

“Ik zak wellicht weg op de ranglijst maar ik zal dan tenminste peace of mind hebben.”

O’Sullivan hoopt dat zoontje niet gaat snookeren

Als het aan Ronnie O’Sullivan ligt, zal zijn zoon Ronnie jr. later geen professioneel snookerspeler worden. Liever een tennisser of een golfer.

Dat zegt O’Sullivan vandaag in een interview met The Sun, dus is het waar.

“Ik wil mijn zoon steunen maar ik hoop echt dat hij niet gaat snookeren”, zegt de 34-jarige O’Sullivan over zijn 3-jarige zoon.

“Ik hoop dat hij gaat tennissen of golfen. Dat is interessanter. Niet alleen dat, je bent ook buiten in de frisse lucht.”

O’Sullivan noemt snooker een anti-sociale sport.

Ondertussen in Sheffield…

De kans wordt steeds groter dat we volgende week op het 12bet.com UK Championship een aantal “nieuwe” gezichten aan het werk gaan zien.

En dan doel ik op spelers die in de lagere regionen van de ranglijst bivakkeren en zelden of nooit een eindtoernooi halen – en dus ook bijna nooit op tv komen.

Tijdens de kwalificatie in Sheffield zijn er namelijk opvallend veel spelers die begin vorige week in de allereerste voorronde moesten starten en die nu de slotronde hebben gehaald.

Liu Chuang, James Wattana (hoewel je hem geen nieuw gezicht kunt noemen, natuurlijk) en David Gilbert begonnen vorige week in die eerste ronde…

Higgins treft Williams op nieuw Shoot-Out-toernooi

John Higgins tegen Mark Williams is de meest in het oog springende partij uit de eerste ronde van de nieuwe World Snooker Shoot-Out, eind januari in Blackpool.

Verder speelt Ronnie O’Sullivan tegen Marco Fu, Neil Robertson tegen Barry Pinches, Jimmy White tegen Ali Carter en Björn Haneveer tegen Stuart Pettman.

Alle 32 partijen van de eerste ronde vind je hier bij World Snooker. Elke volgende ronde wordt weer opnieuw geloot en de toppers worden daabij niet geplaatst.

De Shoot-Out is weer een nieuwe poging om een snelle variant van snooker te lanceren die een nieuw, jong publiek voor de sport moet bereiken.

Dutch Snooker Cup: Bij de Leij wint, Le Duc koploper

Het negende toernooi om de Dutch Snooker Cup is vandaag in zijn thuisclub Snookerij in Leiden gewonnen door Gerrit bij de Leij.

Hij versloeg in de finale René Dikstra, die eerder Roy Stolk en Maurice le Duc uitschakelde, met duidelijke cijfers, 3-0.

Met zijn halve-finaleplaats neemt Le Duc wel de koppositie in de DSC-ranking over van Stolk. Dit was het laatste event vóór het finaletournooi in januari.

Dat toernooi zou aanvankelijk bij Jumbo in Warmond worden gespeeld, maar gezien de recente berichten zal de KNBB op zoek moeten naar een alternatieve locatie.

Historische Premier League-zege voor O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan heeft vanavond de Premier League op zijn naam geschreven en is nu de eerste speler die een professioneel snookertoernooi negen keer weet te winnen.

O’Sullivan deelde die eer tot vandaag met Steve Davis, die de Irish Masters acht keer won.

O’Sullivan pakte de titel door in een onverwacht eenzijdige finale met liefst 7-1 af te rekenen met titelverdediger Shaun Murphy, de enige speler tegen wie O’Sullivan ooit een Premier League-finale verloor.

…O’Sullivan wint zijn negende Premier League-trofee…

Evans blijft wél winnen op vrouwencircuit

Dat Reanne Evans op de (mannelijke) Main Tour maar geen partij weet te winnen, tast haar zelfvertrouwen blijkbaar niet aan.

Dit weekend won de 25-jarige Engelse volgens verwachting, maar ook overtuigend het British Open van de WLBSA, de bond van het vrouwensnooker.

Ze won in de finale met 3-1 van Emma Bonney (nee, niet van Maria Catalano), maar voor een ander hoogtepunt had ze al in de halve finales gezorgd.

In die partij tegen June Banks scoorde Evans een break van 140.

Eredivisie: Snookerij wint topper in Amsterdam

Snookerij heeft de achterstand op regerend landskampioen The Final Oud West in de Eredivisie bijna helemaal weggewerkt.

De Leidenaren wonnen gisteren op de zevende speeldag de directe confrontatie in Amsterdam met 6-3 en hebben nu nog slechts één punt achterstand.

Gerrit bij de Leij en Xander van Rossem wonnen beiden hun drie partijen; Florian Moederscheim daarentegen moest de punten aan Joeri Reisig, Lennon Starkey en Ton Berkhout laten.

The Final Oud West heeft nu 46 punten uit zeven wedstrijden, Snookerij heeft 45 punten.

Murphy en O’Sullivan op herhaling in Premier League-finale

De finale van de Premier League Snooker 2010 gaat net als vorig jaar tussen Shaun Murphy en Ronnie O’Sullivan.

Murphy won de eindstrijd vorig jaar met 7-3; O’Sullivan krijgt vanavond in Norfolk de kans op revanche.

Beide spelers plaatsten zich gisteravond op overtuigende wijze voor de finale: Murphy versloeg Marco Fu met 5-2, waarna O’Sullivan tegen Neil Robertson nog een frame minder liet liggen, 5-1.

…Robertson wint frame twee, maar verliest met 1-5 van O’Sullivan…