Archief: september 2009

Barry McNamee Memorial Trophy prooi voor Jordan Brown

Jordan Brown heeft in Dungannon de Barry McNamee Memorial gewonnen. Hij versloeg in de finale Joe Swail met 3-1. Het toernooi vindt jaarlijks plaats ter nagedachtenis aan de Noord-Ierse oud-prof Barry McNamee, die in 2002 op 31-jarige op tragische wijze verongelukte.

McNamee werd als voetganger op klaarlichte dag doodgereden door een auto. Zijn vaste trainingsmaat Patrick Wallace organiseerde een jaar later het eerste herdenkingstoernooi, dat werd gewonnen door Ken Doherty.

McNamee speelde twee seizoenen op de Main Tour, tussen 1996 en 1998, maar wist zich nooit te plaatsen voor het hoofdtoernooi van een rankingevent.

O’Sullivan noemt Higgins “under-achiever”

John Higgins had in zijn carrière tot nu toe veel meer dan drie wereldkampioenschappen en 20 rankingtitels moeten winnen. Dat zegt Ronnie O’Sullivan aan de vooravond van de Grand Prix. In een interview met World Snooker stelt ’s werelds nummer 1 dat Higgins heeft “under-achieved”.

“John is een van de grootsten aller tijden en ik denk dat hij feitelijk te weinig heeft gewonnen in zijn carrière”, aldus The Rocket, die zelf drie WK-titels en 22 rankingevents op zijn palmares heeft.

Prijsvraag: Wie wint de Grand Prix?

Je kon erop wachten, en hier is hij dan: de nieuwe prijsvraag op snooker.blog.nl. Uiteraard willen we dit keer graag van je weten wie volgende week de Grand Prix in Glasgow gaat winnen. Kijk hier voor alle spelers die meedoen.

Pakt Ronnie O’Sullivan zijn tweede trofee van het seizoen? Of gaat wereldkampioen John Higgins zijn titel succesvol verdedigen? Of gaat Stephen Maguire het thuisvoordeel benutten? Of zet Liang Wenbo één stap verder dan bij de Shanghai Masters? Of…

Geen makkelijke keuze, vooral ook omdat elke speelronde van de Grand Prix opnieuw wordt geloot zonder plaatsing. Zo zouden bijvoorbeeld O’Sullivan en Higgins al best in de tweede ronde op elkaar kunnen stuiten.

Kortom: een hele uitdaging om op voorhand de juiste winnaar aan te wijzen.

Grand Prix bestaat 25 jaar

De Grand Prix, die zaterdag in Glasgow van start gaat, viert dit jaar het zilveren jubileum. Het toernooi werd in 1984 voor het eerst gespeeld en is daarmee – op het wereldkampioenschap na – het oudste rankingtoernooi in het profsnooker.

In die 25 jaar heeft de Grand Prix veel bijzondere snookermomenten opgeleverd. Snooker Scene heeft er vandaag een aardig artikel over.

Tussen de daar opgesomde highlights ontbreekt de 147 van Ronnie O’Sullivan uit 1999. Dus daar gaan we hieronder nog een keer naar kijken!

World Snooker weigert te praten met nieuwe spelersvakbond

De profsnookerbond weigert om de tafel te gaan zitten met de vorig jaar opgerichte Snooker Players Association (SPA). De WPBSA vindt dat zij zelf de belangen van de profspelers uitstekend behartigt en dat overleg met een vakbond daarom geen enkele zin heeft.

Dat blijkt uit een brief die World Snooker vorige week stuurde aan de SPA en die vandaag is uitgelekt via The Snooker Forum.

O’Sullivan laat zich wellicht opsluiten…

…en dan bedoelen we niet eens O’Sullivan senior. Nee, Ronnie himself laat zich misschien opsluiten… in het Big Brother-huis. Volgens een tweet van de immer goed geïnformeerde snookerjournalist David Hendon is O’Sullivan gevraagd mee te doen aan de komende serie van Celebrity Big Brother op de Britse zender Channel 4.

De opnames duren drie weken en vinden normaal gesproken in januari plaats. Daar zit ook precies de bottleneck van het hele plan: als de opnamedata samenvallen met The Masters in Londen, doet O’Sullivan uiteraard niet mee aan de tv-serie.

Ik kan me niet voorstellen dat een deelname aan Big Brother Ronnie’s voorbereiding op The Masters zou kunnen verstoren. Vorig jaar brak hij enkele dagen vóór het toernooi zijn keu opzettelijk doormidden… en wón vervolgens The Masters-titel.

Haneveer tegen Baird in UK Championship qualifiers

Komende zaterdag begint het hoofdtoernooi van de Grand Prix in Glasgow. Toch kijken we vast vooruit naar het rankingtoernooi dat daarná komt: het UK Championship in december. De kwalificatie daarvan begint namelijk over precies vier weken.

In de openingsronde speelt Björn Haneveer dan tegen Sam Baird, een 21-jarige Engelsman die dit seizoen op de Main Tour debuteert. Bij winst zijn achtereenvolgens Joe Delaney en Michael Judge de volgende tegenstanders van de Vlaming, waarna Steve Davis de laatste horde op weg naar Telford zou zijn.

Tussen 26 en 31 oktober vindt ook nog de kwalificatie plaats voor The Masters, maar dat event telt zoals bekend niet mee voor de wereldranglijst.

Wat er is mis met snooker in Canada?

In de jaren tachtig had je Bill Werbeniuk, Kirk Stevens en Cliff Thorburn. In de jaren negentig Alain Roubidoux. En nu? Snooker in Canada lijkt een uitstervende sport. The Ottowa Citizin heeft de crisis in het Canadese snooker mooi opgeschreven in dit artikel: Overtaken by the eight ball.

Zoals die titel al aangeeft, is de tanende populariteit deels te verklaren door de opkomst van 8-ball pool. In Ottawa stonden ooit 200 snookertafels en 6 pooltafels – dat is nu precies omgekeerd. Hoe komt dat?

Snookertafels bestaan niet

Krijg nou wat! Hoezo bestaan er geen snookertafels? Nee, snooker wordt gespeeld op English billiards-tafels. Die is niet van mezelf hoor, maar het is een veelgehoorde grap in English billiards-kringen. Snooker is immers ontstaan als variant op het al veel langer bestaande EB.

Vanmiddag dook ik even onder in dat EB-wereldje toen ik de finale van het EBOS-toernooi in Wenen bezocht. Na afloop heb ik wat staan babbelen met winnaar Martin Goodwill, die trouwens afgelopen juni in Duffel ook de Europese titel won.

Haneveer spoelt nasmaak nederlaag weg met maximumbreak

Hoe verwerk je een ongelukkige nederlaag het best? Nou gewoon, door enkele dagen later een maximumbreak te scoren! Björn Haneveer deed het gisteravond bij Trianon in Kontich tijdens het eerste A-rankingtoernooi van het gewest Antwerpen.

In de kwartfinale tegen Bert Van Tiggelen, die hij met 3-0 won, produceerde Haneveer de perfecte serie van 147.

Overigens was Mario Geudens hem eerder op de dag al bijna voorgegaan. Na 15 keer rood en 14 keer zwart ging het op de 15e zwarte mis. De break bleef dus op 113 steken.